Berkampung di Kg. Tengah

Sedih dan pilu mula terasa pabila bas universiti mula bergerak meninggalkan Kampung Tengah Gemenceh Tampin Negeri Sembilan. Lama kelamaan kelibat penduduk kampung serta ibu dan ayah angkat kami mula tidak kelihatan. Azam kami untuk kembali membela nasib penduduk kampung ini terus menebal. Beberapa perancangan terus diatur dengan teliti sebaik sahaja bas terus meluncur laju menerusi lebuhraya Seremban-KL.

Program integrasi desa, daya dan siswa atau dikenali dengan iDEAS’09 merupakan program kemasyarakatan yang di jenamakan dari program Bakti Siswa Daya Wawasan yang banyak kali diatur dan dianjurkan oleh pelajar-pelajar IPT seluruh Malaysia. Program ini tidak terhenti setakat disini, malah beberapa program susulan telah pun diatur oleh pihak pelajar dan pentadbiran Universiti.

22-26 Disember 2009

Masa yang berlalu begitu pantas, setiap jam berlalu ibarat air yang mengalir tanpa henti. Hari berganti hari. Hati-hati yang pada mulanya malu-malu untuk mengenali akhirnya terpaut erat hari demi hari. Rasa kasih dan sayang antara anak dan ibu angkat mula kelihatan. Tidak lupa kepada bapa angkat yang cukup sibuk menyediakan segala kemudahan untuk memberi keselesan kepada anak-anak angkat mereka ini.


5 hari yang diperuntukkan tidak disia-siakan begitu sahaja. Setiap jam adalah begitu bermakna buat kami. Gelak tawa mula kedengaran dicelah-celah dinding rumah rakyat di kg.Tengah ini. Suasana semakin meriah dengan beberapa program yang berjaya dilaksanakan. Antaranya, gotong-royong menyiapkan kelengkapan untuk kenduri sekampung, sukaneka, malam kebudayaan, motivasi pelajar, ceramah keibubapaan dan banyak lagi.

Kaji Selidik bermula…

Matahari terus memancar cahaya hangatnya tatkala peserta-peserta terus dengan tugasan utama mereka. Pelbagai jenis karenah masyarakat dapat dikenali. Kesedaran mula kelihatan di wajah setiap peserta. Banyak perkara perlu diperbetulkan bagi mencapai target kampung contoh 2011. Langkah demi langkah mula digerakkan oleh beberapa tenaga muda bagi mencapai target tersebut. Cadangan-cadangan hebat mula diperbualkan. Sungguh hebat…Senyuman ketua Kg mula kelihatan penuh berseri tatkala, anak-anak angkat mereka ini berjaya merialisasikan tujuan mereka ke kampung tersebut.

Berbekalkan semangat yang dihemburkan oleh setiap pegawai yang ada, perjalanan program diteruskan dengan jayanya. Kejayaan demi kejayaan berjaya digarap. Rasa bangga pengarah kepada AJK yang terlibat tak dapat diluahkan lagi. Terima Kasih atas kerjasama yang diberikan

Perancangan Tahun Hadapan
1. Februari 2010 : Program sehari pembangunan semula Perpustakaan Desa Kg.Tengah
2. Februari 2010 : Percubaan pertama memasarkan Telur Masin Asli Kg. Tengah
3. Mac 2010 : Kem Kepimpinan Belia 4B Kg. Tengah
4. Mac 2010 : Kem Motivasi pelajar Tahun 4,5,6 dan Tingkatan 3,4,5,6

Advertisements

3 Comments

 1. cam best jer… ari tu x leh nk join sbb spupu nk kawin. smua sdara mara blk, lgpun tkt da bli.. nanti kalu ada khidmat yg diprlukan gtaula. bleh kami join…

 2. salam, cam best jer, ari tu x leh nk join sbb spupu kawin.. lgpun tiket dah beli.. nti kalu ada khidmat yg dperlukan gtaula, leh kami join.

  • memng best.seronk sume peserta yang join..I’Allah..jika ada masa nanti


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  December 2009
  M T W T F S S
  « Nov   Jan »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,582 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)