Bahasa Mandarin


Seketika kunjungan aku ke laman blog yang terkenal seperti Faizal tehrani, tertarik aku akan penulisannya yang menghuraikan saranan PM tentang penguasaan Bahasa Mandarin dikalangan Bangsa Melayu. Amat Menarik sekali pandanganya. Saranan itu juga tentulah banyak mengusik jiwa ku dan rakan-rakan yang telah pum menghabiskan 3 semesta untuk mempelajari bahasa mandarin ini. Satu bahasa yang sangat unik.

Terasa beruntungnya diriku tatkala saranan PM kini menjadi buah mulut setiap orang dan mula dipertingkatkan kepentingannya. Tidak kurang di Universiti malah di sesetengah pejabat kerajaan juga telah diadakan club bahasa mandarin ini. Sebagi contoh Yayasan Islam Kelantan mempunyai satu club mandarin disana. Ini menunjukan sedikit sebanyak, rakyat dan masyarakat di Malaysia mengerti bahawa penguasaan bahasa ini perlu dalam kehidupan arus permodenan ini.

Dalam konteks pemerkasaan bahasa ini, tidak kira bahasa mandarin, arab atau lain-lain, semangat untuk belajar dan praktical secara dasarnya perlu bagi mendapatkan kesannya yang mnyeluruh. Di sesetengah universiti, mahasiswa/i mula mengorak langkah untuk mempelajari bahasa-bahasa yang mula menjadi penting di dunia ini. sekiranya rakyat china di china dapat menguasai bahasa melayu dengan baik, kenapa tidak kita. Kita mempunyai masyarakat china yang ramai di Malaysia. Satu bentuk sumber yang boleh digunakan dalam proses pembelajaran ini.

Bagi mereka yang telah berjaya menguasai bahasa mandarin dan bahasa-bahasa lain, gunakan bahasa ini untuk perkembangan ilmu pada masa akan datang.

Advertisements

2 Comments

 1. ni hao ma?
  🙂

 2. salam…
  kita ni berada kat negara b’nama Malaysia.
  berbilang bangsa,
  mcm tak fair bila other races belajar bhs kita, BM…
  sedangkan, kita tatau pn bhs diorg.
  nk wujudkan kebersamaan, kefahaman tu diutamakan.
  wondering apa akan jadi bila bahasa mandarin diwajibkan?
  ngee~


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  December 2009
  M T W T F S S
  « Nov   Jan »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,582 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)