Perkara Haram Yang Dianggap Biasa

Saya tertarik dengan sebuah buku yang diterbitkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan yang bertajuk PERKARA HARAM YANG DIANGGAP BIASA. Disini saya ingin mengambil satu contoh yang berkaitan dan selalu dilakukan dikalangan kita masyarakat Islam.

Memasuki masjid selepas memakan bawang merah, bawang putih atau sesuatu yang berbau kurang menyenangkan. Dalam konteks tajuk ini, disertakan beberapa dalil dari Al-Quran dan Sunnah.
Antaranya ialah:
Firman Allah dalam surah Al-A’raf yang bermaksud “Hai anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah di setiap (memasuki) masjid…”
Dari Jabir Radhiallahu Anhu berkata, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda, maksudnya “Barangsiapa makan bawangputih atau merah hendaklah ia menjauhi kami. Atau beliau bersabda, hendaklah ia menjauhi masjid kami dan diam dirumahnya”.

Dalam riwayat Muslim juga disebutkan
“ Barangsiapa makan bawang merah, bawang putih dan bawang besar, maka janganlah mendekati masjid kami. Sesungguhnya malaikat merasa sesuatu yang anak Adam terganggu dengannya”

Suatu ketika, Umar bin Khattab Radhiallahu Anhu berkhutbah Jumaat, dalam khutbahnya ia berkata
“…kemudian kalian wahai manusia, memakan dua pohon yang aku tidak memandangnya kecuali dua hal yang buruk(bawang), yakni bawang merah dan bawang putih. Sungguh aku melihat Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam apabila mendapatkan bau keduanya dari seseorang dalam masjid, beliau memerintah orang tersebut keluar kepadang yang luas. Kerana itu, barangsiapa memakannya hendaklah mematikan (bau) keduanya dengan memasaknya”

Termasuk dalam hal ini adalah bagi mereka yang selepas bekerja terus masuk ke masjid, dalam konteks ini, bau stoking, pakaian, bau badan mereka menyebarkan bau yang kurang menyenangkan. Lebih buruk dari itu adalah orang-orang yang membiasakan diri merokok yang hukumnyaadalah haram. Kemudian mereka masuk masjid dan menyebarkan bau yang menggangu hamba-hamba Allah, para malaikat dan mereka yang sedang solat.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  December 2009
  M T W T F S S
  « Nov   Jan »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,582 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)