Sambutan 10 Tahun USIM

28 November 2009 merupakan detik yang besejarah buat USIM apabila pelancaran aktiviti semperna sambutan 10 tahun USIM selamat disempurnakan oleh Yang Maha Mulia Tuanku Nijihah, Censelor USIM yang diadakan di bangunan perpustakaan baru USIM. Pelancaran aktiviti ini adalah merupakan kesinambungan USIM sebagai sebuah universiti yang kini telah mencecah 10 tahun penubuhannya. USIM yang dahulunya dikenali dengan KUIM telah dijenamakan dengan nama Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) pada tahun 2006. Penubuhan USIM ini adalah cetusan idea daripada Dato Seri Najib Tun Razak yang ketika itu merupakan Menteri Pelajaran Malaysia. Hasil perbincangan dan kesepakatan akhirnya USIM terbina ditapak kampus rasminya NILAI dan kini telah mencecah 10 tahun penubuhannya.

Semperna sambutan 10 tahun USIM ini, pelbagai aktiviti diatur dan disusun bagi menzahirkan kepada dunia, dimana sebuah universiti yang baru sahaja mencecah umur 10 tahun penubuhannya kini, telah bersedia untuk mengegarkan arena pendidikan dunia yang berteraskan ilmu Islam dan Sains.

Dalam pada itu, Pelancaran logo 10 tahun USIM juga adalah sinonim dengan perkembangan semasa yang menunujukan USIM sentiasa kehadapan dalam bidang pendidikan seterusnya dapat melahirkan para graduan yang bermutu tinggi sentanding dengan Universiti-universiti seantero dunia. Logo 10 tahun USIM yang mengabungkan elemen 1 Malaysia dan 1 USIM ini, akan menjadikan mahasiswa dan kakitangan USIM sebagai warga 1 USIM. Dengan perasmian logo baru ini, warga USIM akan bertekat untuk terus mengorak langkah demi langkah seterusnya menjadikan pendidikan di USIM ini sebagai medan pilihan utama pendidikan Negara.

Advertisements

1 Comment

 1. Semoga USIM semakin jaya..dan bisa menjadi pendulang pendidikan…thankz brow


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  October 2009
  M T W T F S S
  « Sep   Nov »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,552 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)