Jangan biarkan diri anda tertekan

Oleh: Khairul Asyarf Mohd Nathir

Boleh dikatakan majoriti mahasiswa/i IPTA/IPTS akan menduduki final exam tidak lama lagi. Kesibukkan mentelaah pelajaran mula dirasai. Wajah-wajah yang dulunya berseri-seri mula kelihatan suram. Kepala mula kepeningan dek pelbagai fakta-fakta yang belum dihafal. Kesenyuman mula beransur-ansur hilang. Sifat marah mula terzahir dengan sendirinya. Persoalannya, kenapa perkara sebegini berlaku kepada kebanyakan mahasiswa/I universiti?
lg_c_047
Punca utamanya adalah kurangnya persediaan untuk menghadapi peperiksaan, apakah persediaannya? Adakah banyak membaca? Cukup ke semua itu? Itulah masalah yang timbul saban tahun. Persediaan dari segi pembacaan kemunkinan besar sudah mencukupi. Akan tetapi bagaimana pula persediaan dari sudut rohani dan jasmani. Jika dirujuk kepada doctor, punca utama ramainya mahasiswa/I universiti datang ke klinik atau hospital pada musim peperiksaan adalah kurangnya persediaan jasmani itu tadi. Makan tidak menentu, tidak bersenam, memaksa diri untuk belajar dan sebagainya menyebabkan penyakit yang tidak pernah dirasai akan hingap ditubuh mereka ini. Dari sudut rohaninya pula, kerana terlalu asyik mengulangkaji pelajaran, ada dikalangan kita terlewat solat atau pun terlepas solat subuh disebabkan berjaga malam untuk mengulangkaji pelajaran, Kurangnya membaca al-quran kerana terlalu focus pada bahan pembacaan duniawi dan sebagainya. Itulah yang dikatakan musim peperiksaan ialah musim yang ramai orang lalai dalam ibadat mereka. Sebaliknya pada musim inilah kekerapan membaca al-quran, solat hajat dan sunat, bersenam dan pengambilan makanan yang seimbang diperlukan. Ini kerana ketenangan untuk belajar dan mudah memahami ilmu itu adalah perlu untuk mengapai kejayaan yang diimpikan. Namun inilah perkara yang mereka ini sedar tetapi tidak mengamalkannya.

Jika perkara ini diamalkan, kita akan senantiasa dapat melihat wajah-wajah gembira dan ketenangan yang sempurna ditunjukkan oleh mahasiswa/I yang bakal menjadi pewaris kepimpinan Negara pada masa akan datang. Tiada lagi muka yang masam, diri tidak terurus, kehidupan yang berserabut dan sebagainya. Oleh itu segala tunjuk ajar yang ditetapkan oleh islam perlulah diamalkan sebaik-baiknya agar kehidupan kita senantiasa berada dalam keadaan sihat, ceria dan sempurna.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  October 2009
  M T W T F S S
  « Sep   Nov »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,552 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)