Karsis ‘O9

Majlis Perwakilan Pelajar dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar USIM julung-julung kalinya mengadakan KarSis atau karnival Mahsiswa yang bertujuan mengenegahkan kepimpinan mahasiswa usim selaras dengan matlamat pihak universiti yang inginkan keterbukaan minda para mahasiswa USIM.

Antara program yang disediakan sepanjang KarSis ini ialah konsert Rabbani, Dialog 1 Malaysia, sidang Pleno USIM, National Talk ataupun dikenali dengan NATA’09 dan banyak lagi.

Salah satu program yang agak mendapat sambutan yang mengalakkan ialah National talk 2009. NATA ’09 adalah satu program talk yang membincangkan dengan lebih terperinci berkenaan Ekonomi dan Perbankan Islam. Program ini adalah anjuran exco Akademik Linguistik dan exco kebajikan MPP USIM sesi 2008/2009 dengan kerjasama Bahagian hal Ehwal Pelajar USIM.
Program ini akan berlansung pada 11 Oktober 2009 iaitu pada hari ahad ini. Bagi mereka yang berminat untuk menyertai NATA ’09 ini, bolehlah menghubungi saudara Firdaus selaku pengarah program ditalian 0132030355 ataupun saudara Khairul Asyraf T/pengarah ditalian 0139362940. Bayaran yang dikenakan sebanyak RM5 sahaja.

Antara pembentang-pembentang kertas kertas kerja yang diundang khas ialah, Y. Bhg. Prof. Dr. Ismail Ahamd (Ketua Pembanggunan Akademik, Sumber dan Pelajar, Pusat Pengajian Siswazah UiTM), Y. Bhg. Dato’ Wan Ismail wan Yusoh, (General Manager & Startegik Relation, Bank Islam Malaysia Berhad) dan Y. Bhg. Encik Shamsun anwar hussain, (Director Product & Development CIMB).

Majlis Perasmian akan dirasmikan oleh Y. Bhg. Tan Sri Dr. Mohamad Yusuf Hj. Md. Noor, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  October 2009
  M T W T F S S
  « Sep   Nov »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,552 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)