Indahnya Mata…

mata

Mata adalah deria yang paling penting bagi seseorang manusia. Disebalik kejadian mata itu ada beberapa faedah yang telah digariskan kepada bangsa akhirat dan bangsa dunia. Separuh dari faedah yang bangsa akhirat mengunakan mata ialah memandang kepada keindahan pencipatan langit dan bumi serta keESAan dan kekuasaan Allah S.W.T. Manakala separuh lagi daripada mereka memanfaatkan mata dengan melihat al-quran, jalan ke masjid dan tempat menuntut  ilmu.

Bagi bangsa dunia pula, nikmat mata digunakan bagi mengelak dari segala perkara yang menyakitkan seperti jatuh, berlanggar dan melihat perkara yang haram seperti perempuan selain dari isteri dan mahramnya serta aurat lelaki. Firman Allah S.W.T dalam surah An-Nur:

Surah An-Nur” katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: ” Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang mereka lakukan”

Dalam dunia yang serba moden ini, penjagaan diri adalah perkara yang paling penting tidak kira lelaki ataupun wanita. Contoh yang paling sesuai yang boleh kita ambik ialah ramainya wanita di tempat menuntut ilmu. Bagaimanakah caranya bagi kaum lelaki untuk menjaga pandangan mereka apabila setiap masa dikelilingi oleh ramainya wanita. Kiri, kanan, depan dan belakang semuanya ada wanita.

Maka pada masa ini, tugas wanitalah yang paling penting untuk menutup segala tempat yang amat perlu dilindungi dari pandangan lelaki yang bukan muhrim.

Pakailah pakaian yang tidak menampakkan susuk tubuhmu, tutuplah rambutmu dengan tudung yang betul-betul menutup kepalamu, jauhilah dari memakai wangi-wangian yang menarik lelaki untuk melihatmu, janganlah kamu memakai bunyi-bunyian di badanmu, kerna sudah tentu lelaki akan tercari-cari untuk melihatnya.

Oleh itu, bagi memastikan hati setiap manusia sentiasa suci dan bersih, lelaki dan wanita perlu memainkan peranan masing-masing agar segala perbuatan kita ini sentiasa berada di bawah keredoanNYA. 

Fikir-fikirkan lah………

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  May 2009
  M T W T F S S
      Jun »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,552 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)