Konvensyen Kebangsaan MPP 2009 kali ke-3

Pada 15 Mei 2009, seramai 14 orang SRCISUM telah mewakili USIM ke Konvensyen Kebangsaan MPP kali ke 3 yang penuh bersejarah. Pada kali ini, Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) menjadi tuan rumah buat julung-julung kalinya selepas nama Universiti ini ditukar daripada KUITHO kepada UTHM.

                                                                      barisan MPPUSIM

DSC00035             DSC00065

DSC00040     DSC00041

DSC00043      DSC00045

Konvensyen kebangsaan MPP kali ke 3 ini merupakan lapangan yang terbaik bagi kepemimpinan mahasiswa di Universiti untuk mengenengahkan lagi bakat kepimpinan mereka masing-masing.

Selain daripada perbentangan kertas kerja dan isu-isu panas yang dibincangkan oleh wakil-wakil dari MPP seluruh Malaysia, pihak penganjur telah merancang satu aktiviti yang amat menarik iaitu khidmat masyrakat ke kampung-kampung yang berdekatan. Satu program yang mempunyai matlamat yang baik bagi merapatkan lagi hubungan antara sesama wakil pelajar yang kebanyakkannya berbeza idealogi mereka selain dapat merehatkan fikiran yang penuh diisi dengan pelbagai maklumat dan informasi selepas 3 hari berlalunya sesi yang memenatkan.

DSC00073      gembira bersama adik-adik

 

Dalam progarm ini, salah satu kampung yang dipilih ialah kampung Sri Dalam, dan Sek.Keb. Sri Timbul sebagai tuan rumah bagi menyambut ketibaan pemimpin-pemimpin Universiti ini. Disini juga, para pemimpin turut meraikan sambutan Hari Guru yang kebetulan diadakan pada hari sama. Rasa seronok dan gembira timbul diwajah pemimpin mahasiswa apabila melihat gelagat adik-adik comel sedang bermain-main bersama rakan-rakan mereka

Seterusnya kami juga dihiburkan dengan persembahan yang menarik yang ditunjukan oleh murid-murid dan guru-guru sekolah tersebut sebelum kami dibawa melawat tempat-tempat  industri kecil dan sederhana(IKS) seperti pembuatan kerepek dan dodol

DSC00106     DSC00117

DSC00123         DSC00139

 

 

 

Pada akhir perjalanan,  terpancar kegembiraan di segenap sudut wajar para pemimpin yang merasakan, inilah peluang terbaik yang mereka ada untuk sama-sama berbakti kepada masyarakat setempat seterusnya mengeratkan lagi hubungan antara mereka.

Advertisements

1 Comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Pena Penulis

 • Coretan Pena

  Assalamualaikum WBT
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
  Selamat Datang
  Welcome
  أهلا وسهلا ومرحبابكم
  Ke laman Rasmi Blog
  KHAIRUL ASYRAF MOHD NATHIR
  خير الأشرف محمد ناصر
  阿斯拉夫
  Sila klik View My Complete Profile

 • Panduan

 • Calender

  May 2009
  M T W T F S S
      Jun »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • galeri

 • Pelawat

  • 7,552 hits
 • Renungan

  "Wahai TuhanKu, Ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur dengan nikmatMU yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan Amal Soleh yang Engkau Redhai dan masukkanlah aku(dengan limpahan rahmatMU) dalam kumpulan hamba-hambaMU yang soleh"
 • Tazkirah

  "Tiga perkara yang barang siapa mendapatkanya terasalah dia akan kemanisan iman:
  1)Allah dan Rasul lebih dicintainya mengatasi yang lain
  2)Mencintai seseorang itu tidak kerana yang lain , melainkan kerana Allah.
  3)Benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana dirinya benci untuk dicampakkan ke api neraka."

  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 • Rehlah Minda

  Imam Ghazali rhm Berkata:
  Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan, maka dia pendusta. Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin, maka dia adalah pendusta. Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-NYA, maka dia adalah pendusta.

 • KEJAYAAN PERLUKAN PENGORBANAN

  Engkau tidak sesekali akan dapat mencapai kebajikan dan kebaktian sebelum engkau mendermakan sebahagian daripada apa yang engkau sayangi
  (Ali Imran: 92)

 • Surah An-Nisa’

  ما أصابك من حسنة فمن الله وما
  أصابك من سيئة فمن نفسك

 • Peringatan

  "Dan barang siapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: ' Ya Rabbaku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya seorang yang melihat.' Allah berfirman:'Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini pum kamu dilupakan.
  (Taha: 126)

 • Info

  Sebenarnya manusia berada di dalam suatu pusingan roda yang dilalui oleh kemiskinan dan kekayaan, kelemahan dan kekuatan. Oleh itu, janganlah terpesona kerana bernasib baik dan janganlah berputus asa sekiranya bernasib buruk
  (Ahmad Syalabi)